17.4 C
Sanski Most
Srijeda, 18 lipnja, 2025
HomeZanimljivostiNe bacajte košpice od lubenice, evo kako ih sve možete iskoristiti

Ne bacajte košpice od lubenice, evo kako ih sve možete iskoristiti

Lubenica je omiljeno ljetno voće, zapravo povrće. Njene košpice su bogate vitaminom B, nezasićenim masnim kiselinama, željezom, magnezijem i kalcijem, ali i vlaknima pa su dobre za probavu, a mogu se jesti sirove ili pečene, no treba ih dobro prožvakati. Najbolje su ipak pečene.

Lubenicu prvo očistite od košpica a zatim košpice dobro isperite pod vodom. Potom ih ravnomjerno rasporedite po tepsiji na koju ste stavili papirnati ubrus i pustite ih da se osuše. Možete ih ostaviti i vani na suncu kako bi se što brže osušile.

Sjemenke zatim stavite na tavicu, dodajte im malo slane vode i kuhajte na vatri srednje jačine uz miješanje dok sva voda ne ispari. Zatim ih stavite na pleh za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje, premažite ih maslinovim uljem i ravnomjerno rasporedite. Pecite ih između 8 i 10 minuta na 180 stepeni, a kada se ohlade, možete ih jesti kao grickalice ili ih dodati u salatu.

(Faktor)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here