“Jaja se ne smiju dirati nakon što su sortirana i spakovana, a ako imate samo jedno takvo jaje u kartonu, vratite cijelo pakovanje.”
“Stoga potrošači ne bi trebali da uzimaju sporno jaje iz jedne kutije i zamjenuju ga jajetom iz druge kutije, već da cijelu kutiju vrate proizvođaču, a radije birajte kutiju u kojoj su sva jaja netaknuta, nepromjenjena i neoštećena. Samo tako možete biti sigurni da nećete dobiti nikakvu infekciju“, rekao je tom prilikom dr. Dejan Krnjaić sa tamošnjeg Fakulteta veterinarske medicine u Sloveniji.
Grčevi u stomaku, groznica i umor su najčešći simptomi salmonele
“Salmonela je bakterija koja se dobiva konzumiranjem zaražene i nedovoljno kuhane hrane, najčešće namirnica životinjskog porijekla, posebno mesa, mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda, posebno jaja i proizvodi od jaja”, objašnjava epidemiolog dr. Sonja Giljaca.
“Pored salmonele, druge bakterije, poput kampilobaktera, mogu zaraziti jaje, kao i drugi mikroorganizmi koji mogu uzrokovati kvarenje jajeta, mijenjajući izgled i miris jajeta.”
“Salmonela ponekad može biti prisutna u jajima, i nažalost u ovom slučaju jaje može izgledati savršeno jestivo, ali infekcija ipak može doći.”
Sigurna kupovina
Prije kupovine potrošači treba da provjere da li su sva jaja u kutiji cijela, a ako nisu neka uzmu drugu kutiju, savjetuju zdravstveni stručnjaci, a razbijena jaja je bolje da uopšte ne diraju.